Am cumpărat Pacienta Tăcută din două motive. Primul a fost accederea rapidă în topul preferințelor cititorilor. Iar al doilea motiv a fost că face parte din categoria thriller, una din categoriile mele preferate. Am citit textul de prezentare și m-a intrigat. Am vrut să aflu mai multe. La noi este introdusă pe piață de Editura Litera și o scurtă căutare pe Google mi-a mărturisit că a devenit #1 New York Times Bestseller pe ramura Hardcover Fiction și #2 în topul vânzărilor pe Amazon în anul 2019 pe categoria fiction. Când primești astfel de informații parcă nu te poți abține și trebuie să cumperi cartea, nu?

Am făcut-o. Am profitat de ofertele pe Libris.ro și am cumpărat-o fără să șovăi. Și pentru că perioada sărbătorilor este perfectă pentru citit, această carte a fost prima opțiune imediat după ce am terminat primul volum din Saga Cântec de Gheață și Foc – Urzeala Tronurilor.

Acțiunea cărții se învârte în jurul Aliciei Berenson, o pictoriță faimoasă căsătorită cu Gabriel, un fotograf din lumea modei. Are viața perfectă, aparent. O casă într-una dintre cele mai râvnite zone din Londra și încă din primele pagini aflăm cât de mult își iubește soțul. Ceea ce mi-a ridicat primul semn de întrebare și mi-a stârnit pofta de citit. De ce să îți împuști soțul de cinci ori în față dacă pretinzi că îl iubești atât de mult?

Ideea cărții m-a trimis imediat cu gândul la filmul Gothika, un film care mi-a plăcut la nebunie și care îi are în distribuție pe Halle Berry și Robert Downey Jr. Acolo, Halle Berry joacă rolul Mirandei Grey, un psihiatru ce lucrează într-un penitenciar pe sectorul de boli mintale și care este măritată cu Dr. Douglas Grey, un bărbat pe care îl iubește foarte mult. În scurt timp însă, ea se trezește încarcerată tocmai în instituția în care lucrează și acuzată că și-a ucis soțul, lucru pe care nu și-l amintește. Filmul este încadrat în categoria horror, mystery, thriller – celor pasionați de gen îl recomand din toată inima.

Revenind la carte… Alicia este acuzată de uciderea soțului și este internată la The Grove – o instituție medico-legală de maximă siguranță. Din momentul în care își ucide soțul, ea refuză să mai vorbească transformând evenimentele care au precedat crima într-un real mister. În momentul în care la The Grove se eliberează un post, apare în scenă Theo Faber, un psihoterapeut care își manifestă încă de la început dorința să o facă pe Alicia să vorbească și astfel să scoată la iveală adevărul.

Cartea este scrisă la persoana întâi și se desfășoară, în paralel, pe două planuri – din perspectiva psihoterapeutului Theo și din perspectiva Aliciei, prin intermediul jurnalului acesteia. Acțiunea se desfășoară rapid, fără descrieri amănunțite și fără dialoguri prea lungi, ceea ce ușurează mult lectura. Pe măsură ce înaintăm, aflăm despre Theo că încă de la optsprezece ani a plecat de acasă din cauza unei relații foarte proaste cu tatăl – motivul principal pentru care a ales să devină terapeut – că încă din facultate este dependent de marijuana și că este căsătorit cu o femeie care îl înșală. M-au surprins anumite decizii luate de el având în vedere natura meseriei. Mă gândesc că fiind terapeut și încercând să repari viețile oamenilor poți să îți dai seama ce este în neregulă în propria ta viață și să știi ce decizii să iei ca să îndrepți lucrurile. Din punctul acesta de vedere nu mi-a plăcut de el.

Așa cum își dorește, începe terapia cu Alicia. Primește destul de repede ceea ce își dorește și mi-a lăsat de multe ori impresia că totul este prea simplu pentru el având în vedere că este totuși o instituție de maximă siguranță unde sunt internați oameni periculoși. Pentru a o înțelege mai bine pe Alicia, Theo își asumă un oarecare rol de detectiv – care din punctul meu de vedere a fost mult prea dominant având în vedere adevăratul lui rol în poveste – și ajunge astfel să vorbească cu cumnatul Aliciei, cu vărul și cu mătușa ei, cu proprietarul galeriei unde aceasta avea expuse operele și așa mai departe. Fiecare o creionează pe Alicia într-un fel, parcă fiecare diferit de celălalt, astfel încât la un moment dat am ajuns să mă întreb cine este ea, de fapt, și care dintre ei o cunoaște cu adevărat?!

Nu am reușit, pe parcursul lecturii, să îmi dau seama cine este vinovatul în toată povestea asta și acesta este un punct forte al cărții pentru că m-a îndemnat să tot continui până la final. Am crezut-o pe Alicia nebună pentru ca apoi să mă răzgândesc și să încerc să îi justific faptele și apoi să mă răzgândesc din nou. Adevărul este că finalul nu a fost tocmai pe gustul meu. A fost, într-adevăr, un șoc. Nu mă așteptam ca lucrurile să se sfârșească așa. Dar acum, cunoscând deznodământul, mă tot întreb de ce toate demersurile lui Theo? Nu prea le văd rostul. Poate cu un alt final ar fi fost thrillerul perfect, așa cum scrie pe copertă. Pentru mine, acesta a stricat povestea. Chiar dacă este inedit, pare că se ciocnește un pic cu restul acțiunii.

Per total, este o carte căreia merită să îi fie acordată o șansă dar eu personal nu aș pune-o pe un loc mai sus decât Fata din tren, spre exemplu, în topul thriller.

Cu drag,

B.I.

S-ar putea sa iti placa:

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.